Заставе и грбови Србиjе
SRPSKI (L) | ENGLISH
Териториjална организациjа  >  Воjводина  >  Западно-бачки округ  >  Сомбор

град

Сомбор

У Статуту града Сомбора од 30. августа 2008. године описани су грб и застава:

Члан 10.

Град има своjе симболе. Симболи Града су грб и застава. Као званични симбол Града утврђуjе се историjски грб Сомбора, облика и садржаjа описаног у члану 18. Привилегиjалног писма о слободном и краљевском граду Сомбору из 1794. године:

"На зеленом пољу штита лежи град сребрне боjе, са три куле, од коjих jе средња виша; зидови су украшени прозорима погодним за одбрану, а на челу зупчастим гесимсом; из горњег десног прозора промољена црвена рука држи сабљу у смеру ка осмокракоj звезди златне боjе; из левог прозора истављена jе застава плаве боjе на коjоj се између две састављене ловорове гранчице налази позлаћена броjка 3; пред отвореном градском капиjом од железних решетки, стоjе два воjника: десни у плавом чоjаном оделу, на глави му црна пандурска шубара, у црним чизмама и у десноj руци држи старинску тешку пушку (бомбарда); леви у плавоj блузи, црвеним чакширама, златним чизмама и са црвеном мађарском капом на глави, у десноj руци држи исукану сабљу уперену косо у вис. На грбу се налази турнирски штит са визором, а више њега круна иза коjе jе лав, у оригиналноj боjи, у стоjећем ставу са исплаженим jезиком и на горе избаченим репом; у канџама држи заставу и исукану сабљу. С обе стране налази се у сребрноj и црвеноj боjи орнамент од храстовог лишћа".

Град Сомбор има заставу следећег изгледа: На сребрно-белоj подлози налази се грб Града Сомбора, окружен оквиром у коме златним словима на латинском стоjи исписан текст: Sigillum Regia Liberaque Civitatis Zomboriensis 1749. Ширина и дужина заставе стоjе у односу 2:3. Центриран на средини заставе, налази се грб Града, величине и пречника у износу од 45% од укупне дужине заставе. Грб стоjи у правцу хоризонталног пружања заставе. У случаjевима када jе потребно да застава буде постављена вертикално, грб може да стоjи у вертикалном правцу.

Последња измена: 5-ДEЦ-2007


Сродни спољни линкови:


Фотографиjе:


Воjводина

Западно-бачки округ - општине

Сомбор - Месне заjеднице (места/насеља/села)

Алекса Шантић ● Бачки Брег ● Бачки Моноштор ● Бездан ● Гаково ● Дорослово ● Кљаjићево ● Колут ● Растина ● Риђица ● Светозар Милетић ● Сомбор ● Станишић ● Стапар ● Телечка ● Чонопља ●

 
Grb Sombora

Грб Сомбора

Zastava Sombora

Застава Сомбора

Srednji (peatni) grb Sombora

Средњи (печатни) грб Сомбора

Zastava Sombora (vertikalna verzija)

Застава Сомбора (вертикална верзиjа)

Srednji grb Sombora

Средњи грб Сомбора

© 2007-2024 Заставе и грбови Србиjе