Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Vojvodina  >  Zapadno-bački okrug  >  Sombor

grad

Sombor

U Statutu grada Sombora od 30. avgusta 2008. godine opisani su grb i zastava:

Član 10.

Grad ima svoje simbole. Simboli Grada su grb i zastava. Kao zvanični simbol Grada utvrđuje se istorijski grb Sombora, oblika i sadržaja opisanog u članu 18. Privilegijalnog pisma o slobodnom i kraljevskom gradu Somboru iz 1794. godine:

"Na zelenom polju štita leži grad srebrne boje, sa tri kule, od kojih je srednja viša; zidovi su ukrašeni prozorima pogodnim za odbranu, a na čelu zupčastim gesimsom; iz gornjeg desnog prozora promoljena crvena ruka drži sablju u smeru ka osmokrakoj zvezdi zlatne boje; iz levog prozora istavljena je zastava plave boje na kojoj se između dve sastavljene lovorove grančice nalazi pozlaćena brojka 3; pred otvorenom gradskom kapijom od železnih rešetki, stoje dva vojnika: desni u plavom čojanom odelu, na glavi mu crna pandurska šubara, u crnim čizmama i u desnoj ruci drži starinsku tešku pušku (bombarda); levi u plavoj bluzi, crvenim čakširama, zlatnim čizmama i sa crvenom mađarskom kapom na glavi, u desnoj ruci drži isukanu sablju uperenu koso u vis. Na grbu se nalazi turnirski štit sa vizorom, a više njega kruna iza koje je lav, u originalnoj boji, u stojećem stavu sa isplaženim jezikom i na gore izbačenim repom; u kandžama drži zastavu i isukanu sablju. S obe strane nalazi se u srebrnoj i crvenoj boji ornament od hrastovog lišća".

Grad Sombor ima zastavu sledećeg izgleda: Na srebrno-beloj podlozi nalazi se grb Grada Sombora, okružen okvirom u kome zlatnim slovima na latinskom stoji ispisan tekst: Sigillum Regia Liberaque Civitatis Zomboriensis 1749. Širina i dužina zastave stoje u odnosu 2:3. Centriran na sredini zastave, nalazi se grb Grada, veličine i prečnika u iznosu od 45% od ukupne dužine zastave. Grb stoji u pravcu horizontalnog pružanja zastave. U slučajevima kada je potrebno da zastava bude postavljena vertikalno, grb može da stoji u vertikalnom pravcu.

Poslednja izmena: 5-DEC-2007


Srodni spoljni linkovi:


Fotografije:


Vojvodina

Zapadno-bački okrug - opštine

Sombor - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Aleksa Šantić ● Bački Breg ● Bački Monoštor ● Bezdan ● Gakovo ● Doroslovo ● Kljajićevo ● Kolut ● Rastina ● Riđica ● Svetozar Miletić ● Sombor ● Stanišić ● Stapar ● Telečka ● Čonoplja ●

 
Grb Sombora

Grb Sombora

Zastava Sombora

Zastava Sombora

Srednji (pečatni) grb Sombora

Srednji (pečatni) grb Sombora

Zastava Sombora (vertikalna verzija)

Zastava Sombora (vertikalna verzija)

Srednji grb Sombora

Srednji grb Sombora

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije