Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Centralna Srbija  >  Zlatiborski okrug  >  Arilje

opština

Arilje

Grb u tri nivoa i zastava Arilja zvanično su usvojeni su na jesen 1998. godine. Znamenje je osmislilo Srpsko Heraldičko društvo "Beli Orao".

Heraldički steg sa velikog grba ove opštine je i zvanična zastava. Kvadratnog je oblika i ponavlja motiv sa osnovnog grba (štita).

Srebrni štit je podeljen plavom račvom koja predstavlja reke Veliki Rzav i Moravicu. Preko svega je mali crveni štit na kome je zlatni krst Svetog Ahilija, zaštitnika Arilja.

Srednji grb je štit, smešten na prsten plave boje sa zlatnom bordurom i natpisima Arilje ćiriličnim pismom i godinama 1296. i 1880. Štit je krunisan srebrnom bedemskom krunom sa tri vidljiva merlona. Venac oko štita se sastoji od grana maline i hrasta.

Desni čuvar na velikom grbu je Stefan Dragutin Nemanjić, ktitor crkve Svetog Ahilija, koju nosi u rukama. Levi čuvar je Sveti Ahilije. Tu su i stegovi Srbije i Arilja. Postament čine zeleni brežuljci, a lenta nosi moto: ime opštine ćiriličnim pismom.

Poslednja izmena: 18-OKT-2007


Srodni spoljni linkovi:


Fotografije:


Centralna Srbija

Zlatiborski okrug - opštine

Arilje - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Arilje ● Bjeluša ● Bogojevići ● Brekovo ● Vigošte ● Virovo ● Visoka ● Vrane ● Grdovići ● Grivska ● Dobrače ● Dragojevac ● Kruščica ● Latvica ● Mirosaljci ● Pogled ● Radobuđa ● Radoševo ● Severovo ● Stupčevići ● Trešnjevica ● Cerova ●

 
Grb Arilja

Grb Arilja

Zastava Arilja

Zastava Arilja

Srednji grb Arilja

Srednji grb Arilja

Veliki grb Arilja

Veliki grb Arilja

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije