Zastave i grbovi Srbije
СРПСКИ (Ћ) | ENGLISH
Teritorijalna organizacija  >  Centralna Srbija  >  Šumadijski okrug  >  Knić

opština

Knić

Opis amblema opštine Knić iz Službenog glasnika opštine od 26. marta 2009. godine:

Član 8.

Grb opštine Knić se koristi u 2 nivoa i to kao veliki i kao mali grb.

Član 9.

Veliki grb opštine Knić je likovno izražen u četiri kavadrata, koje u donjem delu objedinjuje lenta crvene boje sa natpisom ''Opština Knić'', koja svojom valovitošću simbolizuje otmenost i napredak, a sa desne strane se nalazi koplje koje pri vrhu nosi barjak sa četiri stilizovana slova ''S'', koji upućuje na državu u kojoj se opština nalazi.

U gornjem levom kvadratu nalazi se stilizovan prikaz manastira ''Kamenac'', kao duhovno i kulturno- istorijsko obeležje opštine, i poruka o pretežnoj verskoj pripadnosti građana opštine Knić .

U gornjem desnom kvadratu nalazi se stilizovan prikaz Boračkog krša i srednjevekovnog grada Borač, kao specifično prirodno obeležje opštine, prirodni fenomen, koji je kao istorijski spomenik od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu i predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju ovog kraja.

U donjem levom kvadratu nalazi se prikaz Gružanskog jezera, kao geografske i privredne posebnosti i potencijala opštine Knić.

U donjem desnom kvadratu nalazi se sveden prikaz svega sadržanog u predhodna tri kvadrata objedinjen rečju ''Knić''.

Zeleni krugovi koji se preklapaju u nizu i koji su sadržani u kvadratnim poljima daju jasnu asocijaciju na krošnje drveća koje se nalaze u okruženju i šumovite predele.

Talasaste linije zelene boje ukazuju na livade i pašnjake koji se nalaze između seoskih domaćinstava, a valovite linije zemljanih tonova na njive, oranice i žitna polja.

Valovite, svetlo i tamno plave linije koje su prisutne u gornjem levom i desnom kvadratu i u donjem desnom kvadratu predstavljaju nebo, kao simbol slobode i slobodarskog duha kao karakteristike ljudi sa ovog područja.

Površina u donjem desnom kvadratu nastala od žuto crnih linija predstavlja žitna polja i asocijaciju na prepoznatljive kulture koje meštani uzgajaju u ovim krajevima: kukuruz, pšenica, ječam i sl.

Poslednja izmena: 10-MAR-2010


Srodni spoljni linkovi:


Centralna Srbija

Šumadijski okrug - opštine

Knić - Mesne zajednice (mesta/naselja/sela)

Bajčetina ● Balosave ● Bare ● Bečevica ● Borač ● Brestovac ● Brnjica ● Bumbarevo Brdo ● Vrbeta ● Vučkovica ● Grabovac ● Grivac ● Gruža ● Guberevac ● Guncati ● Dragušica ● Dubrava ● Žunje ● Zabojnica ● Kikojevac ● Kneževac ● Knić ● Konjuša ● Kusovac ● Leskovac ● Lipnica ● Ljubić ● Ljuljaci ● Oplanić ● Pajsijević ● Pretoke ● Radmilović ● Rašković ● Sumorovac ● Toponica ● Čestin ●

 
Grb Knića

„Grb”* Knića

Zastava Knića

Zastava Knića

Veliki grb Knića

Veliki „grb”* Knića


*Reč 'grb' je pod navodnicima jer amblem ne predstavlja grb u heraldičkom smislu te reči.

© 2007-2024 Zastave i grbovi Srbije