Заставе и грбови Србиjе
SRPSKI (L) | ENGLISH
Териториjална организациjа  >  Воjводина  >  Нови Сад  >  Ветерник

Месна заjедница (место/насеље/село)

Ветерник

Место Ветерник jе основано 1924. насељавањем слепих бораца са солунског фронта. Борци су ослепљени у пробоjу фронта и то се вероватно збило на планини Ветерник па су тако месту и дали име.

Мање jе познато да Ветерник има своj грб. Он се састоjи из две усправне ловорове гране (са по дванаест листа у зеленоj боjи) коjе се при дну додируjу. У оквиру њих у ставу мирно, с пушком о рамену, стоjи српски воjник у маслинастоj униформи. На прсима с леве стране има одликовање. Подножjе грба jе зелене боjе, а изнад тога jе плаво чисто небо. Грб jе уоквирен црном боjом, горе равном линиjом коjе се при дну спаjаjу у полукруг.

Изглед симболизуjе: млађег воjника под оружjем што подсећа на младост коjа jе кренула на ратишта, ловорове гране приказуjу га као победника, полеђина у плавоj боjи асоцира на jурише до неба, зелена боjа раздвоjена од плаве равном линиjом на коjоj он стоjи, указуjе на његов долазак на равницу Бачке, док црна боjа коjом jе уоквирен цео грб траба да стално подсећа на жртве за слободу.

Ниjе се успео наћи податак о томе кад jе грб настао и ко га jе обликовао, али jе веома извесно да су његов ликовни садржаj обликовали они исти људи коjи су основали Ветерник. (У Музеjу Новог Сада у оквиру публикациjе Грбови насеља Новосадске општине наишли смо на податак да jе према казивању грб био у заглављу дипломе о основању места. Међутим, при оснивању Ветерника ниjе од никога добиjена било каква диплома).

Из књиге Ветерник, Велимир Вукмановић, Матица србска 1994, Нови Сад.

Последња измена: 25-FEB-2010


Воjводина

Jужно-бачки округ - општине

Нови Сад - Месне заjеднице (места/насеља/села)

Бегеч ● Будисава ● Буковац ● Ветерник ● Каћ ● Кисач ● Ковиљ ● Лединци ● Нови Сад ● Петроварадин ● Руменка ● Сремска Каменица ● Степановићево ● Футог ● Ченеj ● Стари Лединци ●

 
Grb Veternika

Грб Ветерника

© 2007-2024 Заставе и грбови Србиjе